péntek, november 18, 2011

9 jótanács a közlekedésben résztvevőknek

Lassan négy éve bringázom itt Budapesten, ezen idő alatt felszabadítottam magam az itteni tömegközlekedés nyűgjei alól, és csak akkor szállok BKV-ra, ha tényleg rá vagyok kényszerülve, azaz ha olyan baja van a bringámnak, amit nem lehet hipp-hopp megjavítani. Hardcore bringásnak tartom magam, nekem nem számít, hogy tél vagy nyár van, tűző napsütés, hó, jégeső vagy zivatar, tekerem a Fecském, mert így érzem jól magam. Szögezzük le itt az elején: Budapesten rohadtul nem egyszerű veszélymentesen közlekedni. Sajnos eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy a közlekedésben résztvevők toleranciaszintje a többi résztvevővel szemben eléggé alacsonyan van. Erre egy tipikus és jó példa az, amikor a gyalogos rálép a zebrára és a felé jövő autós nem hogy lassítana, de még inkább rálép a gázpedálra, mert ő annyira kurvára siet, hogy a gyalogos takarodjon az útból. Tőlünk nyugatabbra, civilizáltabb társadalmakban ilyen nincs.

Nem akarom én itt megváltani a világot, de adnék minden közlekedésben résztvevőnek 3-3 jótanácsot, amelyek régóta fogalmazódnak bennem és most már nem bírom tovább magamban tartani. Ez a kilenc kérés, amiket alább leírok, nagyon egyszerű és betartható dolgok. Nem igényel különösebb extra erőfeszítést, viszont hiszem, hogy ha ezeket megfogadjátok, akkor itt Budapesten, de akár másutt is, sokkal biztonságosabbá válhat a közlekedés, kevesebb baleset történne és az egymás iránti toleranciánk is sokat javulna. Ezek a konzekvenciák saját tapasztalatokon alapulnak.



3 egyszerű kérés a bringásokhoz:

1) Vegyél lámpát! A saját érdeked és másoké is, hogy látszódj a sötétben. Ha már van lámpád, akkor NE tedd előre a pirosat, mert kurvára zavaró, bringásnak, autósnak egyaránt! Ha a lámpádnak brutális fényereje van, akkor ne villogtasd, mert aki szembe jön veled káprázni fog tőle és jó eséllyel tér le az útról vagy megy neki valamilyen tereptárgynak.

2) Ha arra kényszerülsz, hogy gyalogosjárdán közlekedj, akkor lassíts, mert a járda a gyalogosoké. Benne van a nevében is: JÁRda. Tiszteld a gyalogost, ne várd el tőle, hogy kitérjen az utadból, ne siettesd, inkább állj meg és várd meg míg tiszta lesz a szakasz.

3) Tiszteld az autóban ülő sofőrt! Ha előzékeny veled szemben, köszönd meg egy biccentéssel vagy intéssel. Ha te voltál szabálytalan és TE ezt tudod, akkor kérj tőle elnézést egy kézmozdulattal. Hidd el, sokat számít és a bringások megítélésén is javít.


3 egyszerű kérés a gépkocsivezetőkhöz:

1) Kérlek használd az indexet! Nem, nem a hírportálra gondoltam, hanem a narancssárgán villogó lámpákra a kocsid 6 pontján. Nem dísznek van ott. Elvileg jogsit is csak úgy kaphattál, ha bebizonyítod, hogy tudod használni. (Tudom, mert nekem is volt jogsim. Lejárt, nem hosszabbítottam meg.) Ha használod, ne az utolsó pillanatban, bár az is jobb mint a semmi.

2) Ha leparkolsz az út szélén és kiszállnál a kocsiból, nagyon kérlek, hogy előtte nézz bele a visszapillantóba, de akár a fejedet is megfordíthatod, hogy biztos légy abban, nem jön a parkoló autók mellett bringás, aki belészállhatna az ajtódba. Te a szervízt spórolod meg, a bringás meg a kórházat.

3) Nem jó poén, ha 10 centire húzol el a bringás mellett 60-80-al. Azon túl, hogy a kevésbé rutinos kerékpárosok összefossák magukat, az ijedtség miatt akár padkára mehetnek, felbukhatnak, a mögöttük érkező kocsi elé eshetnek, ami garantált hullaházat jelent. Téged véd egy fémkasztni, minket csak a gondviselés. Szóval kérlek szépen: ne légy fasz és ne ijesztgesd a védteleneket!


3 egyszerű kérés a gyalogosokhoz:

1) Mielőtt lelépnél az úttestre egy nagyobb kocsi vagy furgon mögül, nézz körül, hogy nem jön-e senki. Még akkor is, ha épp olyan fontos dolgokat intézel, mint a telefonod buzerálása, ivászat, bámészkodás. Gyalogosok számára az egyes számú túlélési szabály!

2) Ha a járdán a veled szembe jövő bringás félreáll, hogy utat adjon neked, akkor ne próbáld meg még ezek után fellökni!

3) A saját érdekedben kérlek, hogy sötétedés után, ne kódorogj sötét ruhában kivilágítatlanul egy kivilágítatlan bringaúton (sajnos sok ilyen van). Kutyát se sétáltass ott és akkor! Biztos nem örülnél, ha húsz-harminccal beleszállnék a te vagy a házi kedvenced bordái közé és én sem szeretnék emiatt oltári nagyot zakózni, valamint háziállatot lemészárolni.

Biztos vagyok benne, hogy rengeteg kritikát fogok kapni emiatt a blogposzt miatt, illetve főleg a bringás létem miatt, mert divatos dolog minket savazni, de az az igazság, hogy tényleg megérdemlem. Én sem vagyok szent, én is megszegek bizonyos szabályokat - mint ahogy sok autós és gyalogos-, ha úgy látom, hogy az a saját testi épségem megőrzése érdekében történik. Igen, képzeld, tényleg van olyan, amikor kénytelen vagyok szabályt szegni, bár te aki az autóban ül, vagy megy a járdán, nem látja az okokat, csak azt látja, hogy a "köcsögbringás leszarja a világot". Nem így van, az életemet féltem. Szeretek élni, de az az igazság, hogy minden nap küzdök az életemért, hol jobban, hol kevésbé. Én csak egy dolgot szeretnék: ne kelljen minden nap azt éreznem, hogy a túlélésért kell küzdenem!


12 megjegyzés:

Suszi írta...

Nagyon jó post Zsutti!
Autósként annyit szeretnék még hozzátenni, hogy ha egy biciklist megelőz egy autós, akkor a bringás a pirosnál ne előzze vissza, ha lehet. Nagyon frusztráló tud lenni, ha netán mégis visszamegy az autós elé.
Egyébként, amiket leírtál tényleg jó lenne, ha megfogadnák az emberek. Rengeteg feszültségtől és kórházi számlától kímélne meg mindannyiunkat.

zsutti írta...

Az a helyzet ezzel a pirosnál való beelőzéssel, hogy nekem bringásként egyrészt rohadt frusztráló mikor beszorulok 2 kocsi közé, másrészt amikor zöldre vált a lámpa, az előttem lévő autó ad egy gázfröcsöt, amit én az arcomba kapok, akármennyire környezetkímélő maga a verda és sanos a többség így sem az. Megértem a te álláspontodat is és több autós is mondta már ezt nekem, de amikor a benzingőztől nem látok és nem kapok levegőt, az az összes többi mögöttem lévő autósnak szar, mert miattam állnak. Ha ki tudok startolni már a sárgánál, akkor jobba s zitu, mert bár vissza kell előzni, de szerintem klasszisokkal kisebb kényelmetenség ez az egész forgalomra illetve a mögöttem lévő kocsisorra nézve.

qkac írta...

Kedves Suszi!

Én autózok, motorozok és bringázok egyaránt, így minden oldalról látom, hogy mi mennyire idegesítő. Én azt nem értem meg, miért előz meg egy autós egy bringást, mikor pár méter múlva úgyis meg kell állnia a lámpánál, ahelyett, hogy gurulna a bringa mögött a lámpáig, ahol a kerékpáros úgyis vissza fogja előzni.. Már csak azért is, mert aki kerékpárra ül a városban, az azért teszi, mert nem akar a dugóban állni, hanem haladni szeretne.

Icarusdes írta...

Korrekt poszt nagyon jo tanacsokkal :) Nagyon remelem kerul trollok kezebe, vetek lenne az uzenete miatt.

regina boros írta...

jó LETT VOLNA a poszt, ha nem veted le közben véletlenül az álszent álarcot és akadsz ki a gyalogosra, hogy egyáltalán létezik a rohadék: "ha épp olyan fontos dolgokat intézel, mint a telefonod buzerálása, ivászat, bámészkodás"

és a bringások 90%-nak életét mennyire befolyásolja, hogy leszarják, ha piros a lámpa?
én meg ennyit kérnék kedves bringások (én is az vagyok egészen gyakran, de nem a hardcore fajtából valóban), ha piros a lámpa, álljatok meg és buzeráljátok kicsit a telefonjaitokat, vagy bámészkodjatok, amíg sárga nem lesz.

Névtelen írta...

Jó poszt! A bringások esetén először azt hittem hogy nem ilyen alapdolgok lesznek leírva, de jobban belegondolva tény, hogy sokan még ezeket sem tartják be...szóval valóban sokat javulna a helyzet ha ez változna.

Én két és fél éve járok Bp-en bringával több-kevesebb kihagyással, tavaly ősszel a blogomra én is írtam 3 posztot ahol kifejtettem a közlekedéssel kapcsolatos problémáimat meg egyebeket, ha esetleg érdekel, ez az első:
http://sophiewrites.wordpress.com/2010/10/09/kozlekedos-sorozat-1-resz/
Közvetlenül utána jön a többi.

(Még annyit, hogy helyesen "60-80-nal". Ne haragudj, hogy kijavítom, de ez a helyesírási hiba a mániám és nagyon sokan elrontják.)

zsutti írta...

Kedves Regina! Köszi a kommentet, de szerintem nem vagyok álszent, hiszen a posztban egyértelműen leírtam, hogy én is követek el szabálytalanságokat. Amúgy meg, honnan jön ez a "rohadék gyalogos" dolog? Én nem írtam ilyet, szerintem te a mondatban megbúvó szarkazmust értetted félre. Amit írtam konkrét eseten alapszik, egész pontosan két napja történt meg velem az, hogy egy gyalogos kilépett egy furgon mögül az úttestre, miközben a telefonját nyomkodta. Egyáltalán nem nézett körbe, én satufékeztem és amikor riadtan feleszmélt, akkor pont abba az irányba ugrott vissza, amerről ki tudtam volna kerülni. Még egy satufék és konkrétan centikre álltam meg tőle. Szerintem joggal vagyok az ilyen gyalogosokra kiakadva. Kiskoromban a szüleim belém nevelték, hogy mielőtt lelépek az úttestre, körül kell néznem. Én ezt már óvodában tudtam és nincs az a fontos dolog, ami megakadályozna ebben, ha éppen rohadt gyalogosként közlekedem. Képzeld én szeretek és szoktam gyalogolni is, nincs a bringa a seggemhez ragasztva.

A piros lámpa már egy érdekesebb dolog. Van aki mind leszarja, van aki mindig megáll, részemről meg közlekedési-szituáció függő, hogy mikor megyek át és mikor nem. Ha biztonságosnak ítélem, áthajtok, ha necces, akkor megállok. Ilyen egyszerű. Ha elkap a rendőr és megbüntet, akkor viselem ezt a terhet, mert megérdemlem, ez olyan mint a BKV-n való bliccelés. Ám eddig egyszer sem ért utol a rendőr... Amúgy meg a lámpánál való bámészkodás a legrosszabb dolog, amit bringás tehet, mert a mögötte felsorakozó autósok nem tolerálják, ha egy nyominger kétkerekű tartja fel a sort azért, mert nem figyeli a közlekedést. Szerintem az sokkal rosszabb, mint a biztonságos piroson való áthajtás.

regina boros írta...

zsutti: ok, nem bántásnak szántam, csak nem értettem a hirtelen kifakadást a gyalogosra (aki vagy a telefonját buzerálja vagy bámészkodik vagy iszik), mert az írásod amúgy tárgyilagosnak indult.

a piros lámpán történő áthajtásról nem vitatkozom, én megállok mindig (hülyének is néznek) aztán igyekszem időben elindulni, amikor vált a lámpa, hogy ne legyen senki ideges rám.

a sztorid a gyalogosról, gondolom mindenkinek van ilyen a saját szemszögéből valami "idióta" gyalogos/bicklis/autósRÓL

Csernus írta...

Szia. nagyon korrekt amiket leírtál. Mind tapasztalom én is. Régebben sokat nyomtam de csak bobby szinten most egy éve megyek a városban BKV-ra soha nem ülök hála istennek.
Én inkább a pirosnál megállok és ha az út engedi PL: Üllői út. akkor elengedem vagy lassan menve megvárom hogy az autósok megelözzenek és csak akkor kapcsolok rá a komolyabb sebességre. Régebben át mentem a piroson de azt tapasztaltam hogy veszélyesebb és nem szabályos.
De szűk utcában vagy úton más a helyzet. A hét elején történt hogy szűk utcába mentem be és halom hogy valami hangos jön mögöttem, gyorsan hátra lesek és nézem hogy jön egy gyorsan közeledő alacsony padlós VOLVO. gondolom nem kell ecsetelnem hogy ketten alig fértünk el a úttesten. Fél centire ment el mellettem kb. a BKV sofőr. Nem rezeltem be nagyon mer már tekertem sokat autó és busz között de kicsit megijedtem.
Ha nem figyelek tuti ott egy szép baleset lett volna.
Szigetszentmiklósról jövet haza felé találkoztam olyan bringás Downhill-es komával akinek ott csücsült a 400ezres bringa de lámpája sem elül sem hátul nem volt. Rá szóltam és még neki állt feljebb.Mondtam neki ez a város nem az erdő máskor vegyen lámpát mert majdnem összeütköztem vele. Nem nagyon akarta elfogadni inkább ráhagytam azt mentem haza mert hulla voltam.
A sok KRESZ-t nem ismerő bringásról is tudnék mesélni de inkább nem. A gyalogosokról mindent leírtál amit kell korrektül.

zsutti írta...

Regina: az a helyzet a gyalogosokkal, hogy alapvetően nekik kell a legkevesebb erőfeszítést megtenniük annak érdekében, hogy ne érje őket baj: 1. körülnéz mielőtt úttestre lép, 2. ne változtasson hirtelen és kiszámíthatatlanul irányt zebrán, úttesten, bringaúton, akárhol. Ellenben a többiekkel, akiknek a jármű mellett a forgalom számos más tényezőjét is figyelembe kell venniük és a kiszámíthatatlan a gyalogos nagy bajok forrása.
Amúgy no para, nem sértődtem meg.

zsutti írta...

sophewrites: elolvastam, jókat írtál te is, különösen az utolsó rész tetszett!

zsutti írta...

Csernus: A BKV sofőrökkel nekem is voltak már necces afférjaim, főleg a trolisokkal. A busz az tényleg para!