hétfő, február 11, 2008

Élet a webkettôn: del.icio.us

Már nagyon régóta tervezek egy post-ot arról, hogy milyen webkettes szolgáltatásokat használok az internyeten. Egyrészt azért, mert szerintem ezek az oldalak/szolgáltatások kurva hasznosak és (bizonyos fokig) jelentôsen leegyszerûsík, jobbá-szebbé varázsolják minden aktív - vagy kevésbé aktív - internet felhasználó mindennapjait. Akad néhány olvasóm, akik használják ezeket az alkalmazásokat és akadnak olyanok, akik egyáltalán nem és vannak olyanok, akiknek az orruk elôtt a dolog, csak nem tudnak róla. Próbálok rövid, tömör és érthetô leírást adni ezekrôl a szolgáltatásokról, céljukról, használatukról és remélem, hogy lesz aki kedvet kap a kipróbálásra és esetleg rendszeres felhasználó válik belôle.

Nem nagyon szeretnék belemenni abba, hogy a web2.0 mirôl is szól egész pontosan, mert az megérne egy külön bejegyzést, de ezt már megtették elôttem több százan (ezren, millióan). Akit érdekel a téma, az megnézheti a Wikipedia szócikkét, de tudom ajánlani ezt a videót a Youtube-on, vagy ezt a másikat, amiben egy csúnya bácsi magyarázza el, hogy mi a stájsz - mindegyiket ajánlom a laikusoknak!

Most pedig térjünk rá a címadó témára: a del.icio.us-re (ejtsd: delisösz). Talán elôfordult már veled is, hogy találtál valami jó linket a neten, amit elmentettél otthon a Kedvencek közé és késôbb meg akartad mutatni a haveroknak/csajoknak, de rohadtul nem jutott eszedbe sem az, hogy hol/milyen útvonalon találtad, sem pedig maga az URL, benne azzal a sok fura karakterrel. Na, a del.icio.us egy olyan szolgáltatás, ahol elmentheted a Kedvenc linkjeidet és online tárolhatod ôket! Ez azt jelenti, hogy bármilyen számítógéprôl elérhetôvé válik, amin van internet! Jó mi?

A linkeket úgynevezett ´tag´-ekkel, magyarul címkékkel kell ellátnod mentéskor a könnyeb azonosíthatóság és visszakeresés végett. Én pl. ezen a hétvégén értem el az 1000. linkemet, tehát igencsak sok címkém van, ezek is többféle kategóriában. Hozzáteszem, hogy pár száz link még nem vészes, de így ezer környékén már necces a visszakeresés, ha rosszak a címkék és nincs egy kialakított rendszered. Jobb oldalt láthatod az én címkefelhôm, nagyobb képért klikkolj!
A címkéket csoportosíthatod, átnevezheted, cserélheted, törölheted, rendezheted felhôbe, mint a fenti képen látható vagy egy egyszerû listába, nézheted ABC sorrendben, vagy gyakoriság szerint - ilyenkor a legtöbb hozzárendelt linkkel rendelkezô címkék kerülnek elôre.

Természetesen vannak még más fícsörök is. Alapvetôen bárki megnézheti az általad elmentett linkeket, aki ismeri a del.icio.us profilodat, vagy odatéved valami véletlen folytán. (Van lehetôség arra is, hogy nem, de errôl késôbb.) Itt jön képbe a kapcsolatháló - máskülönben nem beszélnénk webkettôrôl. Létrehozhatsz saját network-öt (hálózatot), ahol elmentheted barátaid, ismerôseid, kollégáid vagy akár cégek(!) deli.icio.us profilját. Amit ôk elmentenek a linkgyûjteményükbe, azt onnantól fogva te is nyomon követheted, ha megtetszik valami, akkor gyakorlatilag 2-3 kattintással elmentheted magadnak is, sôt, egy link elmentésekor Te magad is ajánlhatsz linket olyannak, akirôl úgy gondolod, hogy esetleg érdekelheti! A hálózati kapcsolataid közt külön jelölik, hogy ki az akivel kölcsönös viszonyban állsz és kik a "rajongóid", azaz nézik a profilodat és mentenek el linkeket a sajátjaid közül.

Talán már felmerült benned a kardinális kérdés: hogyan mentem el a nekem tetszô linket? Erre van több módszer is:
1. A profiloldaladon van egy ´post´ link, arra kattintva elôször be kell másolnod a menteni kívánt linket, majd egy ´OK´ után adnod kell neki egy címet, egy opcionális leírást majd a megfelelô címkéket.
2. Firefox-ra letölthetô többféle del.icio.us kiterjesztés innen. Ezek többsége elhelyez két ikont a keresôd címsora mellett:
A bal oldalira kattintva a saját profilod hozza be az aktuális ablakban, a jobb oldalira kattintva pedig felugrik egy ablak, amiben az aktuálisan megjelenített honlapot mentheted el a szükséges adatok megadása után.
3. Szintén Firefox-ra van több olyan kiterjesztés, ami jobb klikk után a kurzor mellett legördülô menüben jelenít meg egy ´Save on del.icio.us´ menüpontot. Innentôl az ügymenet már ismerôs kell legyen.
(Explorerrôl, Safariról és Operáról sajna nem tudok nyilatkozni, azokat nem használom.)
Ennél a résznél kell megjegyeznem, hogy van lehetôség privát linkek mentésére, azaz rajtad kívül más nem láthatja a mentett URL-t, hacsak be nem lép a profilodba a Te felhasználói neveddel és jelszavaddal. Ezt a mentési ablakban a jobb fölsô sarokban látható ´do not share´ felirat melletti négyzet beikszelésével érheted el.

Ezek után már lehet, hogy kedvet kaptál, de aztán átvillan az agyadon, hogy neked van több tucatnyi elmentett linked a Kedvencek mappában és te nem fogsz azzal szarakodni, hogy egyenként elmentsd ôket, ami tök jogos! Sikítófrászt kapnék én is! Szerencsére az oldal fejlesztôi erre is gondoltak és bármelyik böngészôbôl importálhatod a linkjeidet! Fordítva is mûködik a dolog, a már meglévô del.icio.us linkjeidet exportálhatod a gépedre vagy csinálhatsz róluk egy biztonsági mentést.

Azt hiszem minden lényeges pontra kitértem. (Ja, nem mintha sokat számítana, de a del.icio.us a Yahoo! tulajdona.) Szerencsére itt nem viszik túlzásba a regisztrációt, csak egy felhasználói nevet, jelszót és egy érvényes mailcímet kell megadnod. Jó kísérletezést, ha felmerülne valamilyen kérdés, akkor írj a kommentet vagy mailt, szívesen segítek!

Nincsenek megjegyzések: