szombat, január 03, 2009

Élet és halál a webkettőn: JPG Magazine

Nem gondoltam volna, hogy a webkettes post-sorozatomat egy meglehetősen rossz hírrel kell folytatnom. A gazdasági világválság a webkettes cégeket és kezdeményezéseket sem kíméli, ennek apropóján történt az, hogy ma kaptam egy mailt a JPG Magazine-tól, hogy minden erőfeszítésük ellenére sem sikerült biztos anyagi hátteret biztosítani a magazin mögé, ezért január 5-én kénytelenek lehúzni a rolót.

Ez egy nagyon szomorú hír.

A JPG Magazine egy san franciscoi székhelyű offline/online magazin, amely nem másról szólt, mint a fotókról és a közösségről. Kéthavonta megadtak 3 témát, amire 1-1 képpel lehetett nevezni. A tét a magazinba való bekerülés, 100$ és 1 éves előfizetés minden nyertesnek. A JPG-tagok szavazhattak a fotókra, a legtöbb szavazattal rendelkezők kerültek be az adott émákról szóló számba. Ezt sem bonyolították túl az oldal kitalálói, egy szimpla kattintás a "Yeah, it rocks" vagy "Nah, next time" gombra és kész. Pofonegyszerű ötlet és kivitelezés.

A 3 téma mellett rengeteg más témakörbe lehetett fotókat feltölteni. Mivel mindenhova csak egy képpel lehetett nevezni, az emberek sokkal jobban meggondolták, hogy mit töltenek fel, így kevesebb volt a középszerű vagy értékelhetetlenül rossz kép, mint általában más képmegosztó oldalakon. Sajnos soha nem kapott egy képem sem annyi szavazatot, hogy bekerüljön a magazinba, ahhoz nem network-öltem eléggé, de így is izgalmas volt játszani.

Tavaly januárban fizettem elő egy évre a magazinra, azt a hat számot amit küldtek kincsként őrzöm. Nagyon igényesen van megszerkesztve és a legtöbb hazai magazin színvonalát veri, ami a papír és nyomtatás minőségét illeti. Az itt látható miniállványt az előfizetéssel együtt kaptam, mellesleg a legjobb miniállványom!

Ez volt talán az utóbbi évek legszimpatikusabb fotózással kapcsolatos kezdeményezése globálisan, most pedig ennyi, kész, vége, szevasz. A JPG magazin élt két évet. Épphogy elkezdett járni...

1 megjegyzés:

hal írta...

Saját közössége mentheti meg a JPG-t: http://webisztan.blog.hu/2009/01/03/sajat_kozossege_mentheti_meg_a_jpg_magazine_t