csütörtök, február 12, 2009

Utazz te is New York-ba!

Eredetileg a tavaly októberi utamról szóló blogbeszámolók után terveztem egy összefoglaló írást arról, hogy mire érdemes figyelni azoknak, akik egy new york-i kiruccanást terveznek és még nem jártak azelőtt a Nagy Almában. A mostani bejegyzés apropóját az adja, hogy a 3 hónappal ezelőtt flickr-re feltöltött képeim közül a Times Square panorámámat több, mint ezren nézték meg, ezzel a legnézettebb fotómmá vált:

(katt)

Tegyük fel, hogy szereted ha jól van megszervezve az utad és nem ér kellemetlen meglepetés, valamint a pénztárcád is limitált, viszont nem tudod mi mennyibe kerül. Első jótanács: ne fukarkodj azzal a pénzmennyiséggel, amit kivinnél! Ez pont az a trip, ahol nem lenne jó pénz nélkül maradni, higgy nekem, átéltem.

Szállás: Mielőtt elindulsz, találj magadnak szállást! Manhattanben lakni drága. Ha nem vagy túl igényes, akkor kereshetsz egy youth-hostelt, rengeteg van belőlük, többnyire olcsóak, de ne legyen sok elvárásod. Ezek a helyek jobbára arra jók, hogy éjszaka ott aludj és hogy a cuccaid el legyenek zárva egy szobában. Mi a szálláson spóroltunk és sajnos pont egy ilyet fogtunk ki a Bowery-n (200$ egy hétre/fő). Legközelebb tuti Brooklynban keresek helyet, az árak is mérsékeltebbek, ráadásul metróval nagyon gyorsan lehet átérni a szigetre. Óvakodj az olyan szálláshelyektől, ahol "open roof" szobák vannak, azaz nyitott tetejűek, a folyosó mentén lévő szobák mindenféle neszét hallani lehet.

Közlekedés: New York-ban az a jó, hogy a tömegközlekedés nagyon jól szervezett, bár első blikkre teljesen átláthatatlan káosznak tűnik. A buszhálózatról sajnos nem tudok beszámolni, mert alapvetően metróval vagy gyalog jutottunk el mindenhova. Manhattant 3 városrészre lehet osztani: Downtown a 23. utcáig, Midtown a Central park-ig (59. utca) és afelett Uptown. Ha tudod, hogy Északnak (Uptown) vagy Délnek (Downtown) kell elindulnod, már van egy jó esély arra, hogy nem tévedsz el nagyon. Ha azzal is képbe kerülsz, hogy a sziget keleti vagy nyugati részén tartózkodsz, akkor te biztos férfi vagy és megtalálod a hazautat;)
NYC-ben 26 metróhálózat működik, mielőtt felszállsz bármelyikre is, nem árt komolyabban áttanulmányozni a metrótérképet. A heti bérlet 25$. A metróknál figyelj arra, hogy EXPRESS vagy LOCAL járatra szállsz-e! Az előbbi csak néhány állomáson áll meg, míg a másik minden egyes megállónál. Ugyanazon jelű metróból van mindkét verzió, rengeteget szívtunk amiatt, hogy az EXPRESS-re szálltunk és túlmentünk a megállón.
Egyéb esetben leinthetsz egy taxist, élmény lesz:)

Kaja: New York a fast food Mekkája! Minden második sarkon hot-dog árus, Halal Food, McDonalds, Burger King, KFC, Wendy's, Fridays, Starbucks, Subway stb. Pár dollárért bármilyen gyorskaja megvan pillanatok alatt. Ha rendesen akarsz enni, akkor menj étterembe Little Italy-ban vagy a kínai negyedben. Drágább, mint a gyorskaja, de a minőséget és élményt tekintve mindenképp megéri. Ha jól tudom, a Keleti 82. utca környékén van magyar vendéglő is.

"Must see" látnivalók: Az egész város egy hatalmas turistalátványosság. Ezen belül van pár nevezetes pont, amelyekre röviden kitérnék.
Ground Zero: 9/11-es terrortámadás után maradt hatalmas lyuk/építési terület a Wall Street közepén. 5 év múlva elvileg elkészülnek a Freedom Centerrel. Érdemes befizetni a túrára és utána megnézni a kiállítást. Van diákkedvezmény.
Staten Island Ferry: ingyenes komp, amely fél óránként indul a Battery Park kikötőből Staten Island-re, ahonnan látványos panorámával találjuk szembe magunkat.
Grand Central Terminal: a new york-i fő pályaudvar. Szerdánként 12:30-kor ingyenes, két órás idegenvezetés veszi kezdetét a központi óránál. Az idegenvezető jó arc, rengeteg érdekességet mesélt a város történelméről.
Rockefeller Center: A 70 emeletes épület tetején van egy kilátó, amely nemrég nyílt meg újra - ez a Top of the Rock. Fenomenális panoráma tárul elénk a legfelső szintről. (Állítólag jobb, mint az Empire State Building kilátója, de erről nem tudok nyilatkozni, mivel azt kihagytam.) Ide a belépő felnőtteknek 18$ fejenként, 13$ gyerekeknek, de van 30$-ért sunrise-sunset jegy, amellyel felmehetsz a tetőre napkeltekor és napnyugtakor (erre a gyerekjegy 15$). A tetőn tilos állványt használni, este is!
Times Square: láttad fent a képet?
Liberty Island: itt áll a Szabadság szobor. A jegyet a kompra a Battery Park közepén lévő kör alakú régi erődben lehet megvenni, 12$/fő.
Central Park: a város legnagyobb egybefüggő zöldterülete. Szerintem enélkül meghalna a city. Azon túl , hogy tök jó egy kis délutáni semmittevés keretében a zöld fűben heverészni, rengeteg látnivalót rejteget a park. Éjszaka ne kóborolj ott egyedül!
Guggenheim Museum: Sajnos ez nekem kimaradt, úgyhogy következő adandó alkalommal ezzel kezdem new york-i utam.
Brooklyn Bridge: az a híd önmagában egy műalkotás! (Átsétáltunk rajta reggel 6-kor, amikor még szinte senki nem volt az utcákon, hatalmas volt!)

Ami nagyon extra és drága, az a helikopteres körút a város felett. Sajnos csak az utolsó napokban botlottam bele, amikor már amúgy sem volt sok pénzünk, de legközelebb tutira befizetek egy útra!


Mielőtt elutazol, vegyél egy térképet és egy útikönyvet. Én a Teskóban vettem egyet kétezerért, Thomas Cook Útikönyvek, Alexandra kiadó. A térképet meg tanulmányozd alaposan, mert ha ott állsz neki, akkor igencsak bajban leszel.

Íme néhány hasznos link, amiket összeszedtem:
Metropolitan Transportation Authority (MTA, a ny-i BKV): tömegközlekedési térképek. Minden letölthető pdf-ben.
SI Ferry: a Staten Island komp indulási táblázata.
nycgo: tervezz előre programot, keress hotelt, éttermet, szórakozóhelyet stb.
newyorkology: napi frissítésű blog, a legaktuálisabb tudnivalókkal (üzletek nyitvatartása, mit-hol-merre-mikor-mennyiért stb.) Itt mindent megtalálhatsz, olvashatsz kritikákat is, mellesleg az egyik legjobbnak tartott utazós infoblog.
Útvonaltervező: nemrég találtam, hasznos lehet, ha van nálad egy laptop vagy netezni képes telefon.

Remélem vannak olyan olvasóim, akiknek hasznos információkkal tudtam szolgálni, vagy legalábbis felcsigáztam őket.

Nincsenek megjegyzések: