hétfő, június 30, 2008

Falusi bál

Nem emlékszem, hogy mikor voltam utoljára a falunkban bálon, nem az én mûfajom. Zeneileg semmiképp és volt egy idôszak, amikor minden alkalommal esemény volt. Esemény = verekedés. Kell a francnak az ilyen.

Most hétvégén viszont kivételt tettem. Pár otthoni barátommal, akiket túl ritkán látok benéztünk pár órára, beszélgetni, vegyülni. Kurvajó volt! Élveztem, amin még én magam is meglepôdtem! Okés, az a pár sör, amit gyorsan lenyomtam, biztos segített a megfelelô hangulat elérésében. Találkoztam régi osztálytársakkal, értek kellemes meglepetések. A legnagyobb viszont az volt, hogy öcsémet láttam tökrészegen! Láttam már ôt becsiccsentve szüretkor, de ilyen állapotban még nem. Elszívtunk életünkben elôször közösen egy (két) cigit! Vett nekem sört! Nagyon sirály volt! Hatalmas partiarc lesz belôle pár év múlva. Remélem anyu nem fogja elolvasni ezt a post-ot, mert akkor a Szilárd szarban lesz. Bár ha apu olvasná, akkor nyakig ellepné...

(Öcsém, ha para, akkor szólj és leszedem a post!)

Foci EB

Alapvetôen nem szeretem a focit és ez valószínûleg a magyar futballnak, és az intelligenciában visszamaradott szurkolóknak köszönhetô. (Félreértés ne essék, nem minden focidrukker ostoba bunkó, csak túl sokan vannak, akik azok.) Ettôl függetlenül a VB-ket és EB-ket követni szoktam, mert ott számítok arra, hogy jó meccset fogok látni. Idén sajnos totálisan kimaradtam az EB eseményeibôl, részben azért, mert nincs TV-m és részben mert voltak ennél fontosabb dolgaim. A döntôt mégis sikerült megnéznem, hála a telesport.hu-nak, ahol online lehetett követni a mérkôzést. Azért annak is megvan a maga bája, ha az embert nem érdekli, hogy ki nyer a végén...

(Elnézést kérek minden olvasómtól, ez nagyon unalmas post lett, be kell még melegednem.)

szerda, június 18, 2008

GINA

Már egy hete kering a neten az alábbi videó, de csak most jutottam el addig, hogy írjak is róla. A BMW kidolgozott egy koncept-autót, amelyben újragondolták a karosszéria fogalmát. Az eredménytôl padlót fogtam, annyira KUR-VA-JÓL néz ki! Nem vagyok nagy autó-buzi és kocsira csak akkor költenék pénzt, ha meglesz a 18 millióm a Tesla Roadsterre, de most a Tesla mellett itt van ez, ami megdobogtatta a szívemet, annak ellenére, hogy nem elektromos autó, de még csak nem is hybrid. Egyszerûen gyönyörû! Persze felvetôdnek kérdések a tisztíthatóságot és a stabilitást illetôen, de ez legyen a mérnökök és a jövô dolga.

Érdemes megnézni a BMW által nemrég indított webTV-t, vannak érdekes dolgok.

Blog update

Technikai jellegû információ következik, ami elsôsorban azokat érinti, akik feed-olvasóból csekkolják a blogot. A blog feed-jét ezentúl a Feedburneren keresztül vezetem, ezért kérlek cseréld le a az RSS-linket erre itt, de ha szimplán lusta vagy és csak egérkattintásra vagy hajlandó, akkor klikkolj a linkre:

http://feeds.feedburner.com/mindpieces

Ha összeszedi magát a Blogger és újra tudom normálisan szerkeszteni az oldalt, akkor majd a jobb oldali sávba is beteszem az RSS ikont, amire kattintva az összes létezô feed/share szolgáltatáshoz hozzáadhatod a blogot, mert az jó!

kedd, június 10, 2008

Flickr meet

A hétvégém elsô fele nyugodtan telt el, míg vasárnap már jóval mozgalmasabb volt, még az esôs idô ellenére is: délután részt vettem egy "Hungarian Flickr Meet"-en, ami kb annyit tesz, hogy néhány hobbifottós, aki a Flickr-re töltögeti fel a képeit, összeverôdött a Jászain és elsétált a Margit-szigetre. Ez így eddig nem is olyan nagy cucc, de ez volt az ELSÔ olyan alkalom, hogy olyan emberekkel ismerkedtem össze ÉLÔBEN, akik ugyanazt az online közösségi szolgáltatást használják, mint én és azelôtt nem ismertem ôket, soha nem találkoztam velük! Kurvajó volt!

Bár ez csak egy 5-6 órás fotótúra volt a szigeten és környékén, de rengeteg élménnyel lettem gazdagabb. Interjút készítettek a banda felével, többször eláztunk, fotóztunk állatokat meg egymást, közben volt egy kis fluktuáció a csapat létszámában (még egy indiai flikkeres is csatlakozott hozzánk), aztán 50 méterre a sziget bejáratától két esernyô alatt kuporogtunk hatan, majd amikor durvult a zivatar elrohantunk az aluljáróig, de addigra persze szétáztunk mint állat! Az aluljáróban kisebbfajta menekültáradat volt, majd a vihar csillapodásával elindultunk vissza a szárazföld felé. A vihar csillapodott, bár ez csak annyit jelentett, hogy nem ömlött a víz, hanem a szélnek köszönhetôen vízszintesen csapódott az arcunkba. Én speciel nagyon élveztem és annyira jó volt látni a többiek arcát is, hogy a brutál idôjárás ellenére végig röhögcsélték a hídon megtett utat.

Na ja, a fotós (homo photicus) az külön állatfaj, mint tudjuk. Nagyon merész voltam, amikor a viharban elôvettem a drága Nikont, de úgy gondoltam ez a legmegfelelôbb alkalom egy kis hardcore teszteléshez. Szerencsére nem lett baja, ellenben született 1 kurvajó kép!


Néhány kép megtekinthetô a csapatról, ha ide kattintasz. A többi, jobban sikerült képet majd késôbb töltöm fel.

Flikkeres fiúk-lányok örülök, hogy megismertelek titeket! Még sok ilyet!

vasárnap, június 08, 2008

Goldenblog

Neveztem a blogomat a Goldenblog-on, bár nem tudom mennyi értelme van, ha van egyáltalán. Mindenesetre örülnék, ha Te, kedves olvasóm szintén ajánlanád a versenyre. A névhez ezt írd be: "zsutti's mindpieces", az URL-t tudod honnan kell kimásolnod, a kategóriánál pedig válaszd ki a Komplexet. Lehet nyerni laptopot, juhé! (Egy nem annyira szarnak kinéző HP-t, bár én HP termékben nem bízom.)

Jobb sáv

Az elmúlt pár hétben többször volt szerencsém szélsőjobboldali tüntetésbe botlani. Először egyik este munkából hazafelé bicajozva lettem figyelmes a Parlament előtti téren álldogáló gyér tömörületre, akik egy kocsi tetejére felépített pódiumról hallgatták a szentbeszédet. Öregek, fiatalok, középkorúak vegyesen, nem lehetett több 2-3 tucat embernél. Szokásos bekiabálások, vicces transzparensek, női lábikrákat fényképező morcos öreg fotós és jómagam. A képekre kattintva megtekintheted nagyobb méretben is!


Legutóbb két napja botlottam bele egy nagyobb volumenű szélsőjobboldali gyülekezetbe a Hősök terénél. A szerb nagykövetség előtt verődtek össze és skandáltak mindenfélét, amire nem térnék ki, mert mi a fasznak? Szóval ott álltam bicajjal a lábaim között, szemben az Árpád sávos tömeggel, kattintgattam párat, hallgattam a teherautóról jövő szónoklatot, a skandáló tömeget és farkasszemet néztem a Magyar Nindzsákkal. Igen, nem olvastad rosszul, Magyar Nindzsák. Én legalábbis így neveztem el ezeket a talpig fekete betyárruhába öltözött, kopasz, álarcos, barátságos tekintetű emberkéket.


Utólag végignézve a képeket (több is készült) a "black" betyárok nagyon sasoltak engem, biztos jól bevésték az arcom a korlátolt fejükbe. Vártam, hogy csináljanak valami akciót, pattintsanak az ostorral, ha már ott volt a kőszoborrá merevedett nindzsa kezében, de úgy tűnik nem kaptak parancsot a cselekvésre. Robotok...
A szónoklat néha vicces volt, néha szánalmas, mindenestre rám nem tett olyan hatást, mint tömegre. Aztán vége lett a dumának, a mikrofont átvette egy fiatal 18 körüli csávó, majd bejelentette, hogy a teherautó most megfordul, mindenki vigyázzon. A következőket igyekszem az elhangzottak szerint idézni:
"Megkérném az egybegyűlt magyarokat, hogy szépen rendezetten haladjunk végig az Andrássy úton a jobb szélső sávban. Ismétlem: a JOBB SZÉLSŐ SÁVBAN!" Enyhe kacaj, de nem hagyta abba:
"Nem is tudom, amíg megfordul a kamion énekeljetek már valami szépet, vagy skandáljatok!" A tömeg kussol, csak a privátbeszélgetések zúgó moraja hallatszik. Erre ő:
"Akkor mondjátok azt, hogy VESSZEN TRIANON, az olyan jól ment az előbb!" Erre a tömeg őrjítő módon elkezdte skandálni a Vesszen Trianon című kétszavas versikét ismeretlen szerzőtől, látszott hogy már elég sokat gyakorolták, ezért fél perc után bele is untak. Én meg eközben elkezdtem visítani a röhögéstől, szemben a tömeggel. Hatalmas fíling volt. Szerintem a nindzsák ekkor már nagyon pikkeltek rám, közelebb kellett volna mennem...

A tömeg elindult lefelé az Andrássyn. Egy darabig bicajjal követtem őket és készítettem pár fotót. Egyáltalán nem paráztam, mivel folyamatosan rendőrökkel voltam körülvéve. Egy idő után beleuntam, mentem tovább a dolgomra. Megvan a véleményem a szélsőjobbról, de ezt nem erszteném bő lére, meg szerintem a post magáért beszél.


Itt egy cikk a fent említett tüntetésről.

vasárnap, június 01, 2008

"A lift, az nem tud szeretni!"

Ez a gyönyörűséges mondat Márfi Gyula veszprémi érsek száját hagyta el egy bérmáláson, ami a falunkban volt ezen a szép vasárnapon. Részemről ez a hét beszólása!

(Előre is elnézést kérek mindazoktól, akiket esetleg meg fogok bántani vagy csalódást okozok néhány most következő kijelentésemmel. Elnézést!)

Ez a mondat a prédikációja közben hangzott el, amikor azt ecsetelte, hogy a mai fiatalság mennyire könnyen adja a fejét a bűnös életvitelre, nincs szeretet és mindenki magával törődik. Ekkor előhozott egy példát, hogy régen a katolikus (vagy szimplán keresztény?) iskolákban a diákok egymással versengve segítettek mozgásukban korlátozott társaiknak feljutni a lépcsőn. Azért, mert szerették egymást és mindenki segíteni akart a másikon. De ma már ilyen nincs többé, mert csak annyit mondanak az emberek, hogy ott a lift, menj azzal! Dehát... a lift, az nem tud szeretni!

Ne feledjük, hogy egy bérmáláson vagyunk, az érsek prédikációt tart huszonegynéhány 13-14 éves gyereknek. Egyébként az eszme, amit említett, azzal még nem is lenne baj. Csak azt felejti el, hogy közben a technika fejlődik, és pl a mozgásuknban korlátozottaknak a lift egy tök jól működő, kényelmes és biztonságos közlekedési mód. Más előnyeiről nem is beszélve. Basszus, most esik le: a fránya technika tehet az elidegenedésről!

Najó, emésszük meg ezt a dolgot, ez egy kicsit elhibázott és túldramatizált példa volt részéről. Ami igazából kiborította nálam a bilit, az a prédikációjának azon része volt, amikor a "másságot" mint olyan, egy velejéig bűnös dolognak festette le a bérmálkozók előtt és óva intette őket, hogy erre az útra térjenek! "Másság" alatt egyértelműen a homoszexuálisokat értette. Viszonylag hosszan tért ki arra, hogy ez a természetellenes viselkedés isten törvényeivel szembenálló dolog, ezért bűnös cselekedet!

Nos, eddig is ismertem a katolikus egyház álláspontját a homoszexuálisokkal kapcsolatban, de egészen más, amikor ezt a saját fülemmel hallom a saját falumban egy magasrangú egyházi személytől. A fotóimra esküszöm nektek, ha én homokos lennék, kiálltam volna a templom közepére a párszáz ember szeme láttára és elkiáltottam volna magam, hogy "Engem megkereszteltek, megbérmáltak, 3 évig koptattam ebben a templomban a ministráns padot és mégis buzi lettem! Nem azért, mert az akartam lenni, hanem azért, mert ilyennek SZÜLETTEM!"

Mivel nem vagyok homokos, megkíméltem a családom és a falut a totális megszégyenüléstől. De érzem, ha ez megtörtént volna, rohadtul büszke lettem volna magamra, mert kiálltam volna egy olyan közösségért, amit tévesen ítélnek meg és amelynek én is részese lennék, ha az lennék. Éreztem a zsigereimben, hogy megtenném!

Érdekes módon, a pedofilokat nem említette... Kár, hogy az egyház, még mindig nem néz szembe azzal a ténnyel, hogy a szexuális orientációt nem választja az ember, hanem felnőtt emberré való szocializálódása során kialakul benne a nemi ÖSZTÖN és irányultság. Egy meleg kapcsolat ugyanúgy egymás elfogadására és szeretetére épül ugyanúgy, mint egy hagyományos hetero kapcsolat. A partnerek között létrejövő szexuális kapcsolat - a homoszexuálisokat tekintve ez képezi a bűn tárgyát - általában kölcsönös beleegyezésen alapszik, nemde? Szerintem inkább az képezné a bűn tárgyát, ha nem mindkét fél beleegyezésével történik meg a dolog. Mint a pedofilok vagy erőszaktevők esetében...

A HIT definíciója: valaminek a feltétel nélküli elfogadása.

Aki ismer, az tudja: hitét vesztett keresztény vagyok, azaz ateista. Az egyház intézményét elavultnak tartom, bár kétségkívül van egy bizonyos közösséget összetertó pozitív ereje. Tud értékeket is közvetíteni, én például rengeteg jót tanultam a falu plébánosától - Rajczi Pál kanonok úrtól - amikor aktív templomba járó srác voltam, és aki mellett 3 évig ministráltam, töltöttem a misebort, amit soha nem kóstoltam meg, mert annyira tiszteltem... Régi emlékek...

Nekem már akkor sem stimmelt minden a keresztény vallás körül. 7-8 évesen elolvastam a Bibliát és csomó ellentmondást fedeztem fel benne, ezekbe most nem mennék bele. Évekig kerestem a kérdéseimre a válaszokat, szorgalmasan gyűjtöttem minden vallásokkal kapcsolatos információt, amiben a gimis töriórák és Schindler tanár úr segítettek a legtöbbet. Szóval hosszú út volt és nekem megalapozott bizonyítékokra volt szükségem ahhoz, hogy el tudjam dönteni a vallás szükségességét, mint életem résztvevője. Konklúzióm a következő:

A legtöbb vallás olyan manipulatív, nagy tömegeket mozgatni képes ideológiákon alapszik, amely nevében képes akár más emberekben is kárt tenni, ami egyáltalán nem vall humanitáriánus elvekre. Ezen túl, az ideológiák élén is emberek állnak, akiknek nyilvánvaló érdekük van hatalmuk fenntartásában, mivel egy ideológia vezetőjének lenni, hatalmat is jelent.

Én ezt nem akarom támogatni. Megszabadítottam magam a vallási "kötelezettségek" alól és jó ateista vagyok. Már csak ki kéne keresztelkednem, lehet olyat?

Letölthető háttérkép, 1600x1200 px, csak itt, csak most! Kattints a képre! Ezt feltettem DeviantArtra is, érdemes elolvasni a kommenteket, elég komoly vallási vita alakult ki pár emberrel.