szerda, május 13, 2009

Könyörögjünk...

... az APEH-nak. Aki lakástulajdonos lesz, jó ha tisztában van azzal, hogy a szerzett ingatlan után illetéket kell fizetni. Sokáig nem tudtam én sem, viszont a lakáskeresôs procedúra alatt tudomásomra jutott, de többen nyugtattak, hogy az illetékbefizetésrôl szóló felszólításra általába fél évet kell várni. Nos, a vétel után 2 héttel megérkezett a felszólítás, tehát ez a fél év annyira nem jött be, nagy szarban lehet az ország...

Pénze ilyenkor ugyebár nincs sok az embernek (tisztelet a kivételnek), az illeték mértéke meg az ingatlan típusától, korától és szerzés jogcímétôl függôen változik, de általában sok százezer forint, esetleg milliós tétel, ha olyan a kecó. Ha nagyon tudatlan vagy és nem tudod kihez fordulj ennek kiderítése érdekében (ügyvéded / vagyontanácsadód), akkor neked hasznos lehet ez az online illeték kalkulátor. Leellenôriztem, hogy jól mûködik-e és valóban ugyanazt az összeget hozta ki, mint az APEH az én esetemben, tehát melegen ajánlom.

Szóval megjön a felszólítás, meglátjuk az összeget a borítékban, elsápadunk/vörösödünk/zöldülünk - mindenki válassza ki a neki szimpatikusat - és hirtelen kétségbe esünk, hogy akkor most mi a teendô. Azt hiszem deklarálhatjuk, hogy senki nem szeret hirtelen egy nagyobb összeget kifizetni, fôleg nem az APEH-nak. Szerencsére a bürokrácia egyik fellegvára Magyarország, így létezik olyan ûrlap, amelyen lehet kérvényezni az illeték mérséklését, halasztását illetve részletekben való befizetését. Következzék néhány hasznos link:

1. Az APEH honlapján található aloldal, ahonnan a különbözô fizetési könnyítésre és/vagy mérséklésre irányuló kérelmek elbírálásához szükséges dokumentumokat lehet letölteni.
2. Adatlap mérséklésre irányuló kérelmek elbírálásához (magánszemélyeknek): katt és letölt.
3. Adatlap fizetési könnyítésre (halasztás, részletfizetés) irányuló kérelmek elbírálásához (magánszemélyeknek): katt és letölt.
4. Adatlap mérséklésre és fizetési könnyítésre irányuló kérelmek elbírálásához, tehát az összes igénybe vehetô könnyítés egy ûrlapon belül (magánszemélyeknek): katt és letölt.

Az igénylést az APEH által megküldött levél átvételétôl számítva 15. nap után lehet benyújtani, de 30 napon belül. Ha elküldöd, akkor megint kotlanak rajta egy darabig, meghozzák a döntést, amelyre újabb határidôket szabnak ki a fellebbezést ill. választ illetôen, tehát addig is megy az idô. Ha nem küldöd el, akkor tejelni kell kisapám!

A letöltött ûrlapok mellé erôsen javaslom egy levél mellékelését, amelyben részletesen leírod, hogy miért igényled a könnyítést (tényleg írj bele mindent!), az csak plusz pont, ha a leírtakat más dokumentumokkal is alá tudod támasztani. Legyen a levél megható, hidd el nekem, az APEH-nál is csak emberek dolgoznak, rossz fizetéssel és gondokkal mint a legtöbben.

Könyörögjünk.

3 megjegyzés:

SiRE írta...

En most adom be a harmadik kervenyem, de lehet, hogy mar a negyediket. Eddig mindegyiket elutasitottak mindenfele apro indokkal. A dolog menete eddig kivetel nelkul igy volt: beadod, harminc nap utan kapsz egy levelet, hogy az eljarast ujabb 30 nappal meghosszabbitottak. Ezek utan kb 1 evig semmi sem jon toluk, majd egy elutasito level. Ilyenkor ujra be lehet adni a kervenyt...

Amire nagyon figyelj oda, hogy mindent igazolj, amit a kervenyben allitasz! Ez nem opcionalis!

Figyelj oda, hogy valosnak latszo jovedelmi adatokat adj meg :) es hogy a beveteleid es kiadasaid aranyosak legyenek.

Nekem pl. egyszer azert utasitottak el, mert azt irtam a kervenyben, hogy nem tudok havi 30-40ezernel tobbet kicsengetni havonta es megis torlesztettem 110 ezret az ev soran az illetekbol, egy osszegben. Na ez a 110 a visszaigenyelt adom volt, amit ok automatikusan atvezettek.... GRATS!!!!

Es ez ket evvel ezelott volt, most hogy nagyon ures a kassza, biztos meg kocsogebbek...

zsutti írta...

Jesus! Ez tanulságos volt, úgy tûnik, hogy eddig csak a pozitív végkimenetelû sztorikat hallottam. Akkor most elkezdek reménykedni, jó?

gerQ írta...

jaja, mi is szívtunk, rettenetesen lehúztak, részletfizetést kértünk, meg is kaptuk, augusztusban lejár, nem kicsit várom már... nekünk kb 1 hónap mulva jött, levélváltás volt, de érdemben telefonon tudtunk bármit is