szombat, május 03, 2008

10.000 BC

Nem szokásom szar filmről leírni a gondolataimat itt a blogon, mert mi a búbánatnak akarnék egy szar filmnek reklámot csinálni? Viszont a címszereplő film körül akkora volt a hype az elmúlt időszakban, hogy nem kerülhetem meg, tehát jöjjön a fikázás:

Szerencsére nem adtam ki rá pénzt, hogy moziban nézzem meg. Mózes letöltötte és a hosszú hétvége előestéjén megnéztük, hogy lazítsunk má' néha egy picit. Mivel ezt megelőzően elég sok negatív kritikát olvastam róla, megmondtam, hogy ha nagyon szar lesz, akkor felállok és csinálom a dolgomat. 3-4 percenként lett volna lehetőségem erre, mégsem tettem meg, mert kíváncsi voltam, hogy még mi mindennel tetézhetnék az elém táruló ostobaságokat.

A teljeség igénye nélkül szedjünk össze párat:
A cím szerint i.e. 10.000 környékén járunk, a jégkorszak vége felé. Szőrszálhasogatás lenne azt mondani, hogy az uccsó jégkorszak i.e. 11.000 évvel ért véget? Lehet, valószínű nem lett volna olyan mutatós a címben a 11.000, meg mit számít ezer év, nem?
Leszögezném, hogy a filmben elhangzó dialógusok annyira egyszerűek voltak, hogy az már fájt! Siralmas! Az rendben van, hogy egy ősembernek nincs valami bő szókincse, de ez túltett még a brazil szappanoperákon is! Kreálhattak volna valami ősnyelvnek látszó valamit, amit feliratozhattak volna, mint az Apocalypto-ban, de neeeeem, minek? Az csak elvonja a figyelmet.
Egy hegyvidéken élő, angolul beszélő ősközösség életébe nyerünk betekintést, akikhez egy nap elhoznak egy kék szemű lányt, aki egy ősi jóslat beteljesülésének a kezdetét jelzi előre. Beleszeret a törzsfőnök fia, aki amúgy a leglúzerebb csávó, de aztán "sok-sok holddal később" mégis ő lesz a falu májere és persze megkapja a csajt is. Semmi sem tart örökké, a falut megtámadják vad népek, szinte mindenkit elhurcolnak, a csajt is, akit kiszemel magának a bandavezér. A támadó nép lóháton érkezik, de senkit ne zavarjon az a dolog, hogy a lovakat először i.e. 4000 körül domesztifikálták a mai Ukrajna területén élő népek.
Hőseink (3 db lándzsás csávó) elindulnak kiszabadítani a népüket, minimális kajával indulnak neki a több száz/ezer kilóméteres útnak. A jégkorszakból nagyon hamar sivatag lesz (de csak a rövid dzsungelút után). A főhős nagyon jóban van az állatokkal, pl meggyőzi a bazi nagy kardfogú tigrist, hogy ne egye meg! Továbbá parázsló bottal gyógyít sebet, de a Rambo óta tudjuk, hogy ez simán lehetséges...
Valahogy aztán eljutnak a rabszolgatartó néphez, akik hihetetlen módon a Gizai Piramisokat építik a Nílus mellett! Csak hogy tudd, a legnagyobb piramist - Kheopsz fáraóét - i.e. 2560 körül építették. Rabszolgatartó társadalmak meg végképp nem léteztek i.e. 10.000 évvel! A legjobb, hogy a rabszolgatartók mamutokat használtak fel a piramisok felépítéséhez! Érted? Mamut a sivatagban!!! Nooormális?
Sorolhatnám még a faszságokat, de nincs értelme. Egy idő után már kényszeredetten nevettünk az egészen. Aztán persze minden jóra fordul, a főhős elmond egy szép beszédet, legyőzik a rabszolgatartókat, rabszolgák szabadok lesznek, minden fasza, de sajnos a csaj meghal pont akkor, amikor már minden sikerült és minden faszának látszik. Itt már le akartuk lőni a filmet, de meggyőztem Mózest, hogy ezt a maradék 5 percet nézzük már meg, ha eddig eljutottunk. Volt egy érzésem...
Azt hittem először, hogy az összes szar ellenére belesuvasztanak a végére egy kis "való világ" fílinget, de jött egy sugallat, hogy a faluban maradt védelmező sámánasszony esetleg feláldozza magát és így megmenti a csajt. Tudjátok mit? Igazam lett! Sámánnő a hegyekben kilehelte lelkét (vizuálisan megjelenítették, ahogy a szájából kiszáll a pára), jócsaj a sivatagban pedig beszívta a lelket! Esküszöm! Nos, ennél a résznél Mózessel térdcsapkodás közepette vísítva röhögtünk teli torokból! Olyan sokat, hogy megfájdult tőle a hasam és elkezdtem könnyezni.
Az egyetlen pozitívum, amit fel lehet hozni, a speciális effektek voltak. Korrekt volt, bár nem volt sok.

Őszinte leszek, ezt a filmet nem ajánlom, hogy nézd meg moziban, de még DVD-n se vedd meg! Töltsd le illegálisan, nézd meg ha van fölösleges két óra az életedben aztán töröld le! A filmet egyébként Roland Emmerich jegyzi, tehát a jövőben az ő filmjeit kerülni kell!

Roland... ez sajnos 1-es, leülhet!

Nincsenek megjegyzések: