szerda, március 05, 2008

Élet a webkettôn: Netvibes

A mai webkettes bejegyzésnek különleges apropója van, hiszen ma tették publikussá a Netvibes legújabb verzióját: a Ginger-t! Ezen túl a számomra legfontosabb webkettes honlapról van szó. Csapjunk a lecsóba!

Elôször egy kis fejtágítás, hogy könnyebben megértsétek az ezután következő dolgokat:
Ajax: interaktív webalkalmazások létrehozására szolgáló webfejlesztési technika. A weblap kis mennyiségű adatot cserél a szerverrel a háttérben, így a lapot nem kell újratölteni minden egyes alkalommal, amikor a felhasználó módosít valamit. Ez növeli a honlap interaktivitását, sebességét és használhatóságát.
RSS: webes együttműködésre szolgáló XML állományformátumok családja, melyet gyakran frissülő oldalak (többek között blogok, portálok) használnak, az oldalon megjelenő új tartalom (cikkek, bejegyzések) rövid összefoglalójának terjesztésére.
XML: Az elsődleges célja strukturált szöveg és információ megosztása az Interneten keresztül.
Widget: Olyan programozásbeli eszköz, amely vagy látható (mint pl. egy ablak, nyomógomb, jelölőnégyzet), vagy közvetett módon az alkalmazás kinézetét szabályozza (pl. igazítás, tagolás).

A Netvibes-t 2005-ben hozta létre két francia úriember, név szerint Tariq Krim és Florent Frémont. Nagyjából a kezdetek óta használom, miután Dain megmutatta, hogy mit tud és mire való. Pár napi használat után beleszerettem és hála a fejlesztôknek ez a szerelem még ma is tart, hiszen a folyamatos fejlesztéseknek hála mindig van új a Nap alatt:)

A Netvibes egy többnyelvû Ajax-alapú kezdôoldal (startpage). Van belôle magyar verzió is, tehát a gyengébb angol tudással rendelkezôknek sem kell visszakozniuk. Az oldal fô célja, hogy a felhasználó egyetlen honlapon belül tudja kezelni/ellenôrizni a mail-jeit, webes határidônaplóit, tennivaló listáit, és az ôt érdeklô legkülönfélébb RSS feed-eket. Laikusoknak ez most lehet egy picit sok volt és nem igazán tudjátok felfogni, hogy akkor most "mi van?", de azért vagyunk itt és olvassátok ezt a bejegyzést, hogy eloszlassuk a ködöt.

Képzeld el azt, hogy van mondjuk 5 féle e-mail címed, esetleg egy online határidônaplód (vagy akár több is), van egy rakás haverod a neten, akik használnak más webkettes applikációkat (pl. del.icio.us, digg, stb.) és tegyük fel, hogy emellett olvasol mondjuk 20-féle blogot - van amit ritkábban, másokat gyakrabban - valamint feliratkoztál néhány podcast-ra, esetleg vannak speciális érdekeltségeid (pl. eBay), amiket folyamatosan nyomon követnél. (A felsorolás csak példaértékû, ennél lehet több ill. kevesebb vagy egyéb téged érdeklô dolog a neten.) Ugye egyetértesz abban, hogy mindezeket a dolgokat eléggé macera lenne nap mint nap egyenként bepötyögni a böngészôdbe, ráadásul nem is biztos, hogy mind eszedbe jut! Így azokat elfelejted elolvasni, lemaradsz valami fontosról, aztán már csak az anyázás marad...

A Netvibes-on mindezeket összegyûjtheted egy helyre, saját logikád szerint kategorizálhatod - ahogy neked kényelmes! Nem kell 20-30 féle URL-t megjegyezned vgy elmentegetni a Kedvencek közé, mert minden el van mentve a saját profilodon belül és mivel online, bármely géprôl elérheted, amin van internetkapcsolat! Ebben rejlik a dolog szépsége! Ha akarod összeállíthatsz magadnak saját hírportált, blogportált stb!

A kezelôfelület a helyspórolós és átlátható tab-os (tab = fül) rendszert követi. Célszerû az egy kategóriába tartozó dolgokat azonos fülre tenni. Az elmentett tartalmaid mozgatható modulokon jelennek meg. Ezek a modulok tetszés szerint testre szabhatóak: szín, méret, megjelenítendô feed-ek száma, ikon, név stb. Ugyanez érvényes a fülekre is! Ezen túl beállíthatod az egy fülben megjelenítendô oszlopok számát és manuálisan állíthatod a szélességüket!

Az ominózus kérdés: hogyan adok hozzá tartalmat a saját profilomhoz?
A Netvibes-ban rengeteg választható alapmodul van (pl. mail, hírpotálok feedjei, idôjárás stb.), de ha pl egy olyan feed-et szeretnénk felvenni az többi közé, ami nincs az alapból választhatók között, akkor sem kell kétségbe esni. Észrevetted már, hogy sok honlapnál a böngészôsáv jobb oldalán van egy ilyen kis ikon:?
Ez azt jelzi, hogy az oldalon található RSS feed (vagy Atom, vagy RSD). Másold ki az URL-t, menj a Netvibes-ba és a Tartalom hozzáadásánál válaszd ki a "Feed hozzáadása" menüpontot! A mellette megjelenô szövegmezôbe kell bemásolnod az URL-t, rákattintasz a mellette lévô gombra és a Netvibes automatikusan megkeresi neked az elérhetô feed-ek URL-jeit (egy honlapon több is lehet), amelyek közül kiválaszthatod, hogy melyik jelenjen meg a honlapodon. Ekkor feldob neked egy panelt, amely megjelenik az oldalon, ha a tetején található "Hozzáadás a lapomhoz" szövegre kattintasz! Pofonegyszerû!
Itt letölthetsz egy Firefox kiterjesztést, amivel egy kattintással hozzáadhatsz RSS feed-et az oldaladhoz.

Az egyik legjobb fejlesztés, hogy nyomon követheted a saját ill. ismerôseid aktivitását! az oldal rögzít minden változtatást, tehát vész esetén könnyen visszaállítható egy korábbi állapot, vagy visszaszerezhetsz régen kitörölt feed-eket.

Mint azt a bejegyzés legelején említettem, ez a Netvibes 3. verziója, a Ginger. Ezt megelôzôen volt egy Coriander ill. egy Cinnamon névre hallgató verzió. Három év után a Netvibes eljutott arra a szintre, hogy a felhasználók megoszthatják egymással saját widget-jeiket és feed-jeiket. Ezt úgy érték el, hogy minden felhasználó létrehozhat egy ún. UNIVERZUMOT! Tehát minden felhasználónak megmarad a saját Netvibes oldala, amit csak ô lát és kezelhet, de ugyanakkor létrehozhat egy Univerzumot, amiben megoszthatja másokkal azt amit szeretne, tehát a személyes Univerzum mindenki számára láthatóvá válik! Ide kattintva megnézheted az én Univerzumomat! Továbbá más webkettes oldalakhoz hasonlóan végre itt is megkeresheted a Netvibes-ot használó ismerôseidet és megoszthattok egymással tartalmakat!

Röviden és tömören számomra a Netvibes a legfontosabb webkettes oldal. Nagyon leegyszerûsítette a webes életem amellett, hogy kicsit túl is bonyolította, mivel rengeteg információforrást halmoztam fel az elmúlt 3 évben. Rájöttem eközben, hogy nem kell mindent görcsösen elolvasni, hanem az is elég, ha megvan minden infoforrás, amit fontosnak tartok, hiszen nem veszik el semmi és bármi bármikor visszakereshetô! A lényeg, hogy milliónyi dolgot buzerálhatok egy kezelôfelületen!

Hasznos linkek:
Netvibes blog: legfrissebb infók a NV házatájáról
Netvibes ökoszisztéma: ez a NV nyílt widget platformja. Innen lehet letölteni widgeteket, komplett tabokat, böngészhetsz Univerzumok közt, ez a hasznos cuccok tárháza.

Ha valaki úgy gondolja, hogy belecsap a lecsóba, annak szívesen küldök egy meghívót, csak dobjon egy mailt.
Peace!

Nincsenek megjegyzések: